Wat is een paint en sip?

schilderen en wijn
In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over paint en sips, schilderen en wijn of hoe je het dan ook besluit te noemen.

Wat is een paint en sip?

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag: Paint en sip events zijn schilderworkshops gegeven door professionele kunstenaars in een sociale omgeving. Er staat waarschijnlijk een lekker muziekje aan en er is veel ruimte voor sociale interactie met de mensen om je heen.

Maar dat is niet alles, er is namelijk ook wijn.Zo wordt de toch al sociale omgeving verder gestimuleerd door de drankjes die je tijdens het schilderen drinkt. Soms zitten alle drankjes bij het evenement inbegrepen, en soms moet je ze wel apart erbij bestellen.

Wanneer was de eerste sip en paint?

Er gaan verschillende verhalen de ronde over de oorsprong van het paint en sip-concept. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: het concept is overgewaaid uit de Verenigde Staten.

De versie die ik persoonlijk het meest logisch vind en daarom als de waarheid beschouw, is dat het Wendy Lovo, een kunstlerares, was die per ongeluk de eerste paint & sip organiseerde. Ze merkte grote hoeveelheden stress op bij haar oudste leerlingen en dacht dat een glas wijn hen daar misschien van zou verlossen.

En nu, iets meer dan 20 jaar later, is het concept een wereldwijd fenomeen en drinken miljoenen mensen dagelijks hun stress weg voor een doek. Bedankt Wendy!

Wat doe je bij een sip & paint?

De opdracht is om een schilderij te schilderen. Er zal hoogstwaarschijnlijk een kunstenaar aanwezig zijn om je hierbij te helpen, bijvoorbeeld door wat cruciale stappen uit te leggen. Zo kan je, zelfs zonder veel ervaring, vaak toch al een heus meesterwerk schilderen. Je hebt dus helemaal geen ervaring nodig hebt om mee te kunnen doen aan een sip en paint, met de juiste begeleiding geniet eigenlijk iedereen ervan!

De sfeer bij een paint en sip is van avond tot avond compleet verschillend, een echte weerspiegeling van de deelnemende kunstenaars! Als je een echte zanger bent, verwacht dan dat je de avond eindigt meezingend met geweldige muziek. Ben je een danser, dan kan je misschien wel een dansfeest verwachten. Als je liever achterover leunt en ontspant, droom dan heerlijk weg terwijl je aan je glas nipt.

Hoe lang duurt een wijn en schilderevenement?

Ongeveer 2 uur.

Toch moet ik er ook bijzeggen dat er geen eenvoudig antwoord op deze vraag te geven valt. Elke organisator bepaalt natuurlijk uiteindelijk zelf de lengte van het evenement. De meeste paint en sips duren ongeveer 2 uur van begin tot eind, maar dit kan iets langer of korter zijn, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het schilderij en het tempo van de groep.

Welke kleding draag je bij een sip en paint?

Ook al kan het aanvoelen als een schilderfeestje, ik zou niet aanraden om in je allerbeste kloffie te verschijnen. De meeste organisatoren (zo niet alle) geven je een schort om te voorkomen dat je kleding vies wordt, maar een ongeluk zit altijd toch in een klein hoekje.

Draag iets waar je je prettig in voelt én waar je tegelijkertijd niet om zou treuren als het een beetje vies wordt.

Wat is de leukste paint en sip van allemaal?

Kom je uit Amsterdam (of uit de buurt)? Dan heb je geluk, we hebben een heel artikel geschreven over de leukste paint en sipgelegenheden in Amsterdam. Heb je genoeg gelezen en wil je gewoon de leukste paint en sip boeken? Dan is dit de paint en sip in Amsterdam die je wilt boeken. 

Kom je uit een andere stad, dan weet ik zeker dat er vergelijkbare bronnen (door andere schrijvers) te vinden zijn om je op weg te helpen! 

Kan ik mijn eigen paint en sip organiseren?

Natuurlijk kan dat! We hebben een heel artikel geschreven over wat je nodig hebt om thuis een doe-het-zelf wijn en schilderen-evenement te organiseren. Om je alvast op weg te helpen, zijn dit enkele dingen die je zeker niet mag vergeten: 

  • Verf
  • Penselen
  • Canvas
  • Schildersezel
  • Potlood
  • Gum
  • Drankjes

En nu?

Boek meteen een avond vol creativiteit en plezier! Later zal je me nog bedanken! Als je uit Nederland komt, kun je hier meteen je paint en sip-evenement boeken!

Inhoudsopgave

Over de auteur:

Picture of Borre van der Mark

Borre van der Mark

Borre has had a long passion for art, creative outings and fun. Only since recently he has learned that those 3 perfectly come together in paint and sips events and now he is writing about them in his free time.

Meer paint en sip-artikelen