Speciale schilderen in het donker ervaringen in Amsterdam

Lees alles wat je wil én moet weten over 2 van de meest bijzondere schilderworkshops in de hoofdstad.

Welk schilderen in het donker-evenement is het beste voor mij?

Dat weet alleen jij, deze blog is er alleen om je de verschillende opties te laten zien!

Ik hoop dat dit artikel je helpt bij het maken van je keuze en ik hoop vooral dat je, wat je ook kiest, kiest voor een schilderen in het donker-ervaring! Ik weet honderd procent zeker dat je het leuk zult vinden! Laten we beginnen!

1. Rembrandt van Wine

neon schilderen in het donker
 • Prijzen: 38,50 inclusief alle drankjes
 • Duur: 2 uur
 • Groep: 15-25
 • Kunstenaar: Ja + een host aanwezig
 • Taal: Engels + Nederlands
 • Privé groepsoptie: Ja
 • Website
Rembrandt van Wine is een schilderen in het donker-ervaring met hun atelier bijna direct naast station Amsterdam-Zuid. Het is een groot voordeel dat ze hun eigen permanente kunststudio hebben, want bij binnenkomst word je meteen ondergedompeld in de ervaring. Er is overal verfmateriaal, je krijgt een mooie schort en de blacklights zijn perfect aan het plafond geplaatst om elk schilderij te laten oplichten in het donker.
Naast de ongeveer 20 mensen die meedoen aan de workshops, zijn er 2 mensen van Rembrandt van Wine aanwezig. Er is een kunstenaar die de technieken uitlegt om je door het schilderij van die dag heen te gidsen en er is een host die de drankjes verzorgt, muziek draait en ervoor zorgt dat iedereen een leuke tijd heeft.
Een bijzonder leuk element is dat iedereen ergens halverwege het evenement wordt gevraagd om het schilderij van de buurman te complimenteren. Dit maakt het veel makkelijker om daarna met de ‘vreemde’ naast je te een gesprek aan te knopen.
Naast de gewone kaartjes die beschikbaar zijn voor vriendengroepen, collega’s, families, enzovoort, zet Rembrandt van Wine zich er ook voor in om meer mensen alleen naar hun evenement te laten komen. Door mensen samen te brengen en ze een leuke tijd te bezorgen hopen ze iets te doen aan het gevoel van eenzaamheid dat veel mensen in Amsterdam nog steeds ervaren.
Maar alleen hoeft niet, je kan ook gewoon meerdere kaarten tegelijkertijd kopen. Je kunt zelfs ook een privé-evenement boeken voor bijvoorbeeld bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeesten of verjaardagen.

2. Paint in the Dark Experience

painting in the dark amsterdam
 • Prijs: 42,- inclusief 1 welkomstdrankje
 • Duur: 1,5 uur
 • Groep: 30-40
 • Kunstenaar: Geen
 • Taal: Engels
 • Website
Deze tweede ‘painting in the dark’-ervaring in de hoofdstad vindt plaats bij Clink Hostel in Amsterdam Noord. De afdeling in Amsterdam maakt deel uit van een wereldwijde keten die evenementen organiseert van Sydney tot aan Rio de Janeiro.
Waar het belangrijkste element, schilderen in het donker, hetzelfde is, zijn er ook best een boel verschillen met Rembrandt van Wine. De groepen zijn meestal wat groter, tussen de 30-40 mensen, wat ook betekent dat er minder ruimte is voor persoonlijke begeleiding. Als je al gepland hebt wat je wil gaan schilderen, of uberhaupt vaker schildert, dan hoeft dit niet meteen een probleem te zijn.

Er lopen wel genoeg mensen rond mocht je tijdens het evenement nog een drankje willen bestellen. Dit is een ander verschil, je krijgt 1 welkomstdrankje bij het evenement en moet gewoon betalen voor alle andere drankjes die je daarna neemt. Geen groot probleem, het evenement duurt maar anderhalf uur, maar het vermelden waard.

Je kunt je tickets gemakkelijk boeken via Fever, want deze ticketwebsite is de eigenaar van Painting in the Dark.

Wat is schilderen in het donker?

Misschien hadden we hiermee moeten beginnen, maar beter laat dan nooit. Het is schilderen met de normale lichten uit en de black lights aan waarbij je zowel normale als neon glow in the dark verf gebruikt. Zoals je kunt zien op de foto’s in dit artikel zorgt de neonverf voor een spectaculair effect waarbij het kunstwerk fel van je doek afstraalt.

Als de normale lichten aan het einde van de workshop weer aangaan, zie je hoe jouw schilderij eruitziet in het normale licht. Zeker weten heel anders, maar op geen enkele manier minder spectaculair dan met de lichten uit.

Wil je meer te weten komen? We hebben ook een heel artikel geschreven om precies uit te leggen wat schilderen in het donker is.

Wat maakt een schilderen in het donker-ervaring leuk?

Paint en sip in het donker Amsterdam

Smaken verschillen maar er zijn enkele zeer belangrijke factoren waar iedereen het eigenlijk wel over eens is.

 • Drankjes? Ja, het is fijn als er een glas wijn kan worden gedronken om je innerlijke Rembrandt naar boven te laten komen. Of alcoholvrije wijn mocht Rembrandt nog naar huis moeten rijden.
 • Kunstleraar? Ja, het is nuttig als er iemand aanwezig is die je helpt met de benodige schildertechnieken en tips om van jouw schilderij een meesterwerk te maken.
 • Materiaal? Ja, het is belangrijk dat er bijvoorbeeld goede verf, penselen, potloden en gummen beschikbaar zijn.
 • Sfeer? Zeker niet onbelangrijk dat er leuke muziek wordt gedraaid en dat een organisator probeert ervoor te zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft.
 • Prijs? Ja, niemand wil teveel betalen voor een avondje schilderen in het donker.
We hebben de 2 schilderen in het donker-ervaringen in Amsterdam langs de hierboven uitgerolde meetlag gelegd. Scroll weer omhoog om onze conclusies te lezen!

Waarom geen normaal wijn en schilderevenement?

Schilderen in het donker ervaring

Er zijn genoeg leuke sip en paints in Amsterdam om uit te kiezen en op geen enkele manier willen we zeggen dat dit geen leuke activiteit kan zijn.

Wat we wel willen zeggen; Schilderen in het donker heeft iets speciaals.

De sfeer in de kunststudio verandert volledig wanneer de lichten uitgaan en door diezelfde donkerheid wordt je echt ondergedompeld in de ervaring. Het helpt niet alleen om vrijer te schilderen, maar ook om veel gemakkelijker connecties te maken met de mensen om je heen.

Daarnaast heeft de neon glow in the dark verf een speciaal effect op je schilderij. Met de blacklights aan knalt de neon verf echt van je doek af, wat er bijzonder spectaculair uitziet!

Naast deze verschillen zijn er ook een heleboel overeenkomsten tussen de schilderen in het donker en in het licht. Bij beide is er de mogelijkheid om echt te leren schilderen, zijn er drankjes, muziek en zul je het zeker naar je zin hebben.

Hopelijk probeer je een schilderen in het donker-ervaring minstens één keer uit, het is aan te raden. En als je dat doet, hoop ik dat deze blog nuttig was!

Inhoudsopgave

Over de auteur:

Picture of Borre van der Mark

Borre van der Mark

Borre has had a long passion for art, creative outings and fun. Only since recently he has learned that those 3 perfectly come together in paint and sips events and now he is writing about them in his free time.

Meer paint en sip-artikelen